Wie in gemeenschap van goederen wil trouwen, hoeft in principe niet langs de notaris. De wettelijk geregelde gemeenschap van goederen treedt vanzelf in werking als u trouwt. Toch is het verstandig om u goed voor te laten lichten over de gevolgen van trouwen in gemeenschap van goederen.
Een huwelijk in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van u en uw partner tezamen zijn. Kortom, u en uw echtgenoot/echtgenote hebben samen één vermogen. Heeft één van de partners bijvoorbeeld een eigen woning? Dan wordt deze op het moment van het trouwen van u allebei gezamenlijk, zelf als die maar op de naam van één partner staat.
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en gaat u scheiden? U en uw partner krijgen dan ieder de helft van de totale waarde van de bezittingen en de schulden. Bij het overlijden van een van de partners is de helft van alle bezittingen en schulden automatisch voor de overblijvende partner. De andere helft is de nalatenschap van de overledene.
Wilt u geen gemeenschap van goederen, maar wilt u het anders regelen en ervoor zorgen dat er tijdens het huwelijk geld of goederen gescheiden blijven, dan is het opstellen van huwelijkse voorwaarden hiervoor de aangewezen weg. U sluit dan een overeenkomst met uw partner over de bezittingen en schulden.