Huwelijkse voorwaarden

Op het moment van trouwen worden op grond van de wet alle bezittingen en schulden van u en uw partner samen. Dit is een zogenaamde gemeenschap van goederen. Wilt u dit niet, dan moet u tezamen huwelijkse voorwaarden maken. De notaris moet van de huwelijkse voorwaarden een akte opmaken, anders zijn ze niet geldig.

 

In de huwelijkse voorwaarden regelt u welke bezittingen en schulden gezamenlijk zijn en welke apart blijven. U hebt hiervoor de keuze uit:

  • Koude uitsluiting. In dit geval is niets van u samen. U hebt dan helemaal geen gezamenlijke bezittingen en schulden en u verrekent ook niet de inkomsten.
  •  Een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat een deel samen en een deel apart is. Deze beperkte gemeenschap zit tussen ‘alles samen’ en ‘niets samen’ in. U kunt nu zelf bepalen welke bezittingen en schulden apart blijven, zoals een erfenis, de woning of de onderneming.

In de huwelijkse voorwaarden kan een verrekenbeding worden opgenomen. Dit beding gaat over inkomsten, bezittingen en schulden die ieder van u apart heeft gekregen. Aan het eind van een afgesproken periode verrekent u wat u hebt alsof het toch van u samen is. Bijvoorbeeld na een jaar of helemaal aan het einde van de relatie, bij scheiding of overlijden. Met dit beding kunnen partijen bijvoorbeeld voorkomen dat de partner die thuis voor de kinderen zorgt bij een scheiding met lege handen komt te staan.

 

De huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Het huwelijksgoederenregister is openbaar. Zo kunnen schuldeisers van uw bedrijf bijvoorbeeld zien op welke voorwaarden u getrouwd bent.